FINANCIJE ZA NEFINANCIJAŠE

Kroz dugi niz godina moje karijere, bio sam financijaš. Razumijevao sam kako se brojevi slažu, kako dolazi do svih analiza koje su drugima zadavale glavobolje. Ispada da sam pekao zanat. Otvaranjem tvrtke koja se bavi prenošenjem znanja, pomaganjem tvrtkama da ispune svoj potencijal, bave se stabilnim rastom kroz svoje strategije naišao sam na ono kako sam i nazvao tvrtku – mnogo enigmi. Enigmi vlasnika, direktora tvrtki vezano za financije.

U to vrijeme sam naišao na jedan citat gospodina Alana Greenspana, dugogodišnjeg predsjednika američkih Federalnih rezervi: „Problem broj jedan današnjih generacija i ekonomije je nedostatak financijske pismenosti.“

Kroz godine rada ova teza je samo dobila potvrdu. Kroz godine ste dobili genijalnu ideju, sve u životu vas je vodilo prema osnivanju poduzetničkog pothvata, odnosno tvrtke, sam ste svoj „gazda“. Skupljen je kapital, otvorena je tvrtka i sve je divno. Međutim, dolazimo do prvih poteškoća. Prihodi rastu, ali nedostaje novaca. Dobit je „klimava“, a komentari sa raznih izvora govore vam da nešto nije u redu. Ili možda ipak jest?

Tu dolazimo do jedne nepobitne činjenice – podaci su nadohvat ruke. Međutim, potrebno ih je razumjeti, potrebno ih je staviti u upotrebljiv format i jednostavno iščitati.

Prolazio sam kroz razne situacije – ljudi koji su se zadubili, izučavali, ljude koje je njihova dobra i jedinstvena poduzetnička ideja jednostavno nosila kroz rast. Ali, da bi se ostvario puni potencijal, potrebno je razumjeti taj nepopularni „back-office“ dio. Taj malo manje privlačni dio oko slaganja strukture, slaganja temelja kako bi vaša priča samo rasla i stabilno se razvijala.

I ne pričam to iz nekog svog hira. Jednom prilikom me klijentica ponukala da napravim „tailor made“ edukaciju za njen sustav. No, ono što sam naučio kroz godine rada je da je svaka priča zasebna, svaka je priča posebna, pa sam stoga odlučio napraviti pristup jedinstven za njeno poslovanje. Umjesto suhoparnih formula, zbrajanja, oduzimanja, došli smo do toga da je klijentima potrebno razumjeti taj financijski dio, odnosno, na jednostavan način dobiti financijsku pismenost – korak po korak. Moje dijete u prvom razredu nije krenulo od jednadžbi, već od jednostavnih operacija i polako gradi svoju priču. Isto kako dijete prolazi iz jednostavnijih zadataka i raste prema sve većim i kompliciranijim, tako i svaka tvrtka prolazi slične faze.

Zato dragi vlasnici, manageri, direktori – ja vas neću zvati nefinancijaši. Za mene ste odvažni poduzetnici koji su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti svemir u nova, neistražena područja.

Pristup vašem razumijevanju djelića svemira financija radimo kroz nekoliko koraka:

  1. Porazgovaramo sa vama. Zašto? Pa vrlo jednostavno, da dobijemo razumijevanje o vašoj tvrtci, o vašim idejama, vašim strategijama, ali i ciljevima gdje vidite svoje poslovanje za nekoliko godina, u kojem smjeru želite ići

  2. Snimimo financijsku sliku vašeg poslovanja kroz godine kako bismo dobili prijeko potrebne inpute oko toga zašto ste nas uopće zvali da vam pomognemo

  3. Snimimo i tržište, konkurenciju koja vam stalno „puše za vratom“ kako bismo dobili prijeko potrebne informacije oko razumijevanja vaše okoline

  4. Popričamo i sa vašim zaposlenicima, ali i ostalim potencijalnim dionicima ili, ako baš želite, shareholderima u poslovanju. Bilo da se radi o partnerima – poslovnim, bračnim, bilo da se radi o zaposlenicima, računovodstvu

  5. Kreiramo jedinstvenu edukaciju za vas na vašim „živim“ primjerima i vodimo vas kroz proces razumijevanja brojki, razumijevanja i povezivanja izvještaja, dajemo vam uvid u osnove koje su zaista krucijalne za vaš svakodnevni poslovni život

  6. Follow-up – vrlo, vrlo bitna stavka. Nakon što smo sve odradili, educirali se, radimo follow-up sa vama, ali i ostalim dionicima vašeg pothvata da sagledamo kada ste spremni za novi, detaljniji nivo zabavne igre koja se zove financijska pismenost.

Kako je jedna moja klijentica rekla: trebao bi raditi edukacije za nas, koji to ne razumijemo, jer ti razumiješ nas. Razumiješ da godine edukacije u financijama ne možemo pohvatati u nekoliko seminara, u nekoliko sati, već da nam postepeno gradiš znanje.

Stoga, enigme koje imate oko razumijevanja financija svodimo na lako razumljivo štivo te za vas i uz vas gradimo vašu priču prema onim visinama koje niste mogli niti zamisliti pri samom startu.

Zašto sam krenuo od ove teme? Jednostavno je, zapravo. Financije su zabavne, samo treba znati odakle krenuti i kako slagati kockice da se cijeli toranj ne uruši. Zato imate nas, Enigma Consulting da vas vodimo i gradimo priču zajedno.